SÅ LENGE UNDERLAGET ER STABILT ER DET IKKE NOE I VEIEN FOR Å BRUKE MIKROSEMENT PÅ GULV
Mikrosement kan brukes på de aller fleste overflater og i de alle fleste rom i en bolig.
Gulvet er ikke noe unntak, men før du går i gang må du blant annet forsikre deg om at underlaget er fast og stabilt.
At underlaget er fast og stabilt er nemlig viktig for at sluttresultatet skal bli bra. Dette handler først og fremst om å unngå at mikrosementoverflaten sprekker opp på grunn av bevegelser i underlaget. Dette skjer typisk som følge av endringer i temperatur og luftfuktighet og er særlig en utfordring med levende materialer treverk og trebaserte plater som spon-, kryssfinér- og sponplater. Derfor bør underlaget for mikrosementen være det vi kaller for «døde» materialer – eksempelvis betong eller avrettingsmasse.
Det er ikke dermed sagt at du må rive opp det gamle gulvet og støpe med betong dersom du for eksempel har et tregulv der mikrosementen skal legges. I de fleste tilfeller kan du legge stive plater, slik som fibergipsplater beregnet for gulv, oppå det eksisterende gulvet for å få et tilstrekkelig stabilt underlag for mikrosementen. For at sluttresultatet skal bli best mulig, må du alltid følge leverandørens anvisninger når det gjelder innfesting av platene.
Om du har et betonggulv der du skal legge mikrosement, bør du sjekke at det er forholdsvis plant og ikke har fordypninger eller forhøyninger. Større fordypninger bør fylles med egnet masse og forhøyninger bør fjernes før du starter å legge mikrosementen.
Er du usikker på hva du skal gjøre når det gjelder underlaget kan du selvsagt ta kontakt med oss i Cemento for å diskutere mulige løsninger.
PRIMING, BASELAG OG TOPPLAG
Når underlaget er klart, gjør du mikrosmentjobben på akkurat samme måte som på alle andre flater. Er underlaget skittent, starter du med å rengjøre det. Deretter skal du påføre primer for å sikre vedheft for det første baselaget med mikrosement. Dersom du bruker armeringsnett, skal dette limes til underlaget med primeren. Det vil si at du legger ut nettet på og ruller primeren over – dermed gjør du priming og armering i ett og samme steg.
Når primeren har tørket skal du legge to baselag, to topplag i ønsket farge og forsegle med en to-komponent lakk. Velger du CEMHER-mikrosement fra Cemento, blir denne delen av jobben enklere enn med en del andre typer mikrosement. Den er langt enklere å jobbe med og krever ikke så mye kompetanse og erfaring med påføringsteknikker for å få et pent sluttresultat.
CEMHER tørker dessuten såpass raskt at du faktisk kan legge alle fire lagene på samme dag hvis du har litt erfaring med håndverket. Med andre typer mikrosement må du regne med å vente ett døgn fra du har lagt ett lag til du kan gå videre med det neste. CEMHER er også svært vannavstøtende i utgangspunktet, så du trenger kun å forsegle overflaten med ett lag lakk. Med andre typer mikrosement kreves gjerne to lag med porefyller og to lag med lakk.
Vil du lese mer om hvordan du jobber med mikrosement, anbefaler vi at du leser denne artikkelen.
FERDIGE PAKKER FOR DEN SOM VIL GJØRE DET SELV
Hos Cemento selger tre ulike mikrosement-pakker beregnet for deg som vil gjøre jobben selv. Pakkene er tilpasset ulike romstørrelser og mikrosementen som skal brukes til de to øverste lagene leveres i medium korningsgrad. Denne korningsgraden gir det peneste sluttresultatet og kan både brukes til gulv og vegg. Det eneste du trenger å bestemme, er:
- Hvilken farge du vil ha – der du kan velge mellom ca. 40 farger fra vårt fargekart.
- Hvilken finish du vil ha – der du kan velge mellom matt, halvblank og blank overflate.
Den minste pakken er nok til å dekke et areal på 4-5m2, den mellomste dekker 16 – 20 m2 og den største dekker 35 – 40 m2. Trenger du mer enn dette, er det selvsagt også mulig å få til. Ut over pakkens innhold trenger du kun et par sparkelspader og en rull med slipepapir.